Teknenizi Açık Deniz Yarışlarına Nasıl Hazırlamalısınız?
Doğa her zaman en iyi öğretmendir. Deniz de hayatı öğrenmek, sorunlarla nasıl baş edileceğini görmek ve kriz yönetmek için çok iyi bir alandır. Hayatın daima öğrencisi olanlar onun yapacağı sınavlardan korkmaz. Açık deniz yarışları da bunlar arasında en zor soruların sorulduğu sınavlardan biri. Hayatın getirdiği zorluklardan korkmayan biriyseniz, tavsiyeleri ve önlemleri göz ardı edemezsiniz.
Yachting World dergisi açık deniz ile ilgili sürdürdüğü ipucu serisinde, kariyerinde spesifik kırılmalar yaşayan (yarışa başlamadan teknesinin hasar görmesi gibi) denizcilerin deneyimlerine yer veriyor. Bu kişilerden biri olan denizci Sam Goodchild, açık deniz yarışlarına teknenizi nasıl hazırlamanız gerektiği hakkında 5 püf noktasını bu serinin içinde paylaşıyor.
Tekneye Dair Araştırma Yapmak
Sam Goodchild, ilk olarak tanıdık olmayan bir tekneye bineceği zaman ona dair bilgileri topladığından söz ediyor. Bilgileri toplamak için tekneyi iyi tanıyan bir kişiyi bularak aklındaki soru işaretlerini gideriyor. Tekne nasıl? Teknenin özellikleri neler? Üretim teknesi mi yoksa prototip mi? Bu soruların cevaplarını aldıktan sonra donanım ve arma ile ilgili keşfe geliyor sıra. Donanımın tarihi ve olası hasarlarını tespit etmek gerektiğinden söz ediyor Goodchild. Teknenin tipini belirleyen armanın önemini vurgulayarak, paslanmaz çelikten yapıldığı taktirde çatlak olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Hedef Belirleme
Herkes yarışı kazanmak ister ama bunun yanında yapabileceğinin en iyisini yapmak da yarışa girmek için başka bir sebeptir. Sam Goodchild, bu aşamada sadece açık deniz yarışlarında hedef belirlenmediğinin; alınan ekipmanların, yedek parçaların ve olası senaryolarında belirlendiğinin altını çiziyor.
Halat ve Bağlamalar
Goodchild, arma sorunlarının çoğunu çözmeniz için halkaların yeterli olduğunu söylüyor. Halkalar, halat kapağı ve bağlamanın fazla ağırlık yapmadığını, teknede mutlaka bulundurulması gerektiğini ekliyor. Denizdeyken tedbirsizlik yüzünden sürprizlerle karşılaşmamanız için yelkenlerin son durumunun kontrol edilmesini öneriyor. Yelkenleriniz yeniyse onarım malzemesine gerek duymazsınız ama Sam Goodchild’e göre; spinnaker, ana yelken onarım bandı, ip ve sikaflex’i teknenize mutlaka almalısınız.
Ağırlıklar
Rüzgarlı yarışlarda teknenizin ağır olması sizi zora sokmayacaktır. Sam Goodchild, eğer yarış sınıfınızda yüklere izin veriliyorsa, yüklerinizi yedek parçalardan toplamanızı öneriyor. Yedek parçalara ihtiyacınız olmasa bile tekneniz için denge sağlayacağına dikkat çekiyor.
Islaklık ve Kurulukla Mücadele
Bu madde daha çok yarışçıları ilgilendiriyor. Çünkü Sam Goodchild burada ıslaklık ve kurulukla mücadelesindeki yardımcı elemanlardan söz ediyor. Bir kez ıslandığınızda bir daha kurumanın mümkün olmadığını söyleyerek su geçirmez montla özellikle boynunu ve bileklerini koruduğunu, soğuk havalarda su geçirmez botlarla birlikte tozluk da kullandığını ekliyor. Sıcak havalarda ise suyu emmeyen plastik ayakkabılar kullandığını anlatan Goodchild, ekstra sıcaklığa ihtiyacı olanlar için de su geçirmez çorapları tavsiye ediyor. Son olarak da cildin göreceği hasara karşılık da pudra ve cilt bakım kremlerini yanınıza almanızı öneriyor.