Yepyeni Bir Yuva: Teknede Yaşam!
Şehir hayatından sıkılıp memleketine dönen, köye yerleşen, çiftçiliğe başlayanların hikayeleri günlük yaşamda sıkça anlatılmaya başlandı. Ancak, şehir hayatından kaçan insanların sığınacakları yepyeni bir yuva hikayesi daha var; teknede yaşam!
Deniz tutkusu olanlar evini karada değil de suyun üzerinde kurup, yaz veya kış demeden teknede yaşıyorlar. Bazıları ise kışı evlerinde; yazı teknelerinde geçiriyor. Tekneye taşınmanın temelinde evlerini gittikleri yere götürme düşüncesi yatıyor. Doğanın içinde bir eve sahip olmak ise tekne de yaşamak isteyenleri cezbeden bir diğer fikir.
Teknede yaşamayı seçmek, sadece denizi sevmekle verilecek bir karar tabii ki değil. Teknede yaşamak için denizi tanıyıp, kurallarını iyi bilmek gerekir.
Denizde yaşıyor olmanın dezavantajları da vardır. Teknede yaşayanlardan biri olan Güneş Özensoy bu konuda; teknenin istif yapmaya şans vermeyişinden söz eder. Çoğu zaman teknenin eşyaları da dahil olmak üzere çeşit çeşit malzeme biriktirmek mümkün değildir.
Ünlü oyuncu Yeşim Büber de evini denize taşıyanlardan. Uzun yıllar ailesiyle birlikte teknede yaşayıp, hamileliğini bile teknede geçirmiştir. 2015 yılında verdiği bir röportajda tekne hayatını ve iki çocukla teknede yaşamayı anlatmış: “Ne zamandır ve neden teknede yaşıyorsunuz?” sorusuna şöyle cevap vermiş : “Hep hayalimizdi teknede yaşamak, yolda olmak. Bu, bir şekilde bize dayatılan biçim ve sınırlara nanik yapmak belki de. Evi kapatıp tekneye taşınalı sekiz yıl oldu. İstediğim an demirimi alıp gidebilme imkanı gerçek bir özgürlük benim için. Ve her yerde yolcu hissetmek mekan ve zaman algımı çok değiştirdi. Zorunluluktan uzak, sahici bir seçim her an ve her yer. Bu duyguyu çok seviyorum.”
Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 109 marina denizcilere hizmet veriyor. Bunların bağlama kapasiteleri ise 15 bin. Tekneleri marinalarda bağlı denizcilerin yüzde 15’i yılın en az 6 ayını teknelerinde geçiriyor. Diğer tekne sahipleri ise genellikle hafta sonları denize açılıyor. Teknede yaşamak dünyada da çok yaygın. Başta New York olmak üzere birçok marinada boş yer bulmak artık imkansız.
Deniz hayatına geçmek için gerekli şeylerden ilki tabii ki tekne. İkincisi ise bir marina. İnsanlar marina ile çoğunlukla yıllık olarak anlaşma yaparlar. Marinaya ödenen paraya her şey dahil olur. Elektirik, su, ısıtma, internet gibi hizmetler bu anlaşmanın içindedir. Marinada olmanın çeşitli artılarından biri de güvenlik olur. Tekneler ve teknede yaşayanlar 7/24 güvenli bölgede rahatça yaşayabilir.
Teknede yaşamın görüldüğü üzere normal bir ev yaşantısından bir farkı yoktur. Tek farkın gezmek için yola çıkarken evlerin taşınması konusudur.