Yelkenli Eğitimi Nedir?
Deniz, tutkunları için sonsuz imkanlar sunar. Denize tutkun herkes, yelkenli eğitimi alarak, mavi suları deneyimleyebilir. Özellikle motorlu ve yelkenli tekneleri kullanmak isteyenler, temel yelkenli eğitimi ile denize daha da yakın olabilir. Yelken eğitimi; yelkencilik alanında kendini geliştirmek isteyen kişilerin aldığı eğitimlerdir. Yat kaptanlığı, yelkenli ya da motorlu tekne kullanma eğitimleri başlıca eğitimler arasında yer alır. Yelken ve denizciliğe merakı olan, bu alanda eğitim almak isteyen kişiler yelkenli eğitimi alabilir.
Yelkenli eğitiminde öğretilen konular kursa ve eğitim kapsamına göre değişebilir. Ancak genel olarak üzerinde durulan konular:
- Yelkenli bir yatın seyre hazırlanması için gerekli hazırlıklar,
- Denizcilik için temel kavramlar ve terimler,
- Yelkenle seyrin prensipleri,
- Yelken ve motor ile yapılan temel hareketler,
- Emniyet kuralları ve donanımlarının kullanımı,
- Navigasyon ve harita uygulamalarına giriş,
- Denizden kurtarma manevrası, halatlar ve bağlar,
- Denizde yaşam, hayatta kalma,
- Hizmet botunun hazır edilmesi
Eğitimi tamamlayan kişiler yelkenli ve tekneler ile ilgili temel bilgiler ediniz. Eğitmen veya kaptan kontrolünde bilinen sularda, gündüz vakti tekne kullanma şansı elde edebilir. Tek başına açılma için eğitimin profesyonel bir seviyeye çıkarılması gerekir.
Temel Yelken Eğitiminde Hangi Konular İşlenir?
Yelkenliye yeni başlayan kişiler için temel eğitim, bu kursta verilmektedir. Tekneye adım atıldığı andan itibaren yelkenliye yeni başlayan kişinin güvenliği, temel eğitimler ve teknenin çalışma prensipleri anlatılır. Bu eğitimi tamamlayan amatör yelkenli kullanıcıları; rüzgarı kullanarak yelkeni hareket ettirebilir ve aynı zamanda istediğin yöne yelkeni çevirmeyi de öğrenmektedir. Deniz trafiği ile ilgili hayati önem taşıyan bilgiler de bu eğitimde verilmektedir. Temel yelkenli eğitimi 4 ya da 7 kişiden oluşan eğitim sınıflarında verilmektedir. Pratik bilgiler ve teorik bilgiler verilir. Temel eğitim kapsamında:
- Yelken kıyafetlerinin tanıtımı ve kullanımı
- Denizde güvenlik kuralları
- Teknenin tanıtımı ve tekne donatma
- Tekneyi neta etme
- Denizci bağları (Camadan, kropi, kazık, izbarço)
- Rüzgar yönleri
- Kerterize gitme
- Yelken seyirleri (Orsa, apaz, pupa)
- Tekneye binme ve inme
- Marina kuralları
- Yelkenle tanışma ve yelken basma
- Motor ile dümen tutma
- Yelken manevraları (Tramola, kavança)
- Cenova üzerindeki tüylerin kullanımı
- Ayı bacağı