Yelken Yarışlarının Olimpiyatı: Vendée Globe
İnsanın doğayla mücadelesinin temsili olan solo yelkenli yarışında tek kişilik mürettebatlı teknelerle dünya turu yapılıyor. İlk yarışma 1989 – 1990 yılında ikincisi de 1992 – 1993 yıllında yapılmış. Bu tarihlerden sonra yarışlar dört yılda bir düzenlenmeye başlanmış ve “Yelken Olimpiyatı” olarak anılmış.
Katılan yarışmacılar dünyayı dolaşıyorlar. Tek başlarına! Üstelik tek zorluk bu değil; karaya çıkmak, limanda mola vermek ve başka teknelerden yardım almak kesinlikle yasak. Okyanusta tek başlarına her türlü fırtınayı, zorluğu sağ salim atlatmaları asıl mesele… Bu yarışmaya katılmak hem fiziksel hem de psikolojik donanıma sahip olmayı gerektiriyor. Dünyada bunu yapacak yelkenci bulmak ise pek kolay değil. Fransızların solo yelken yarışlarına daha fazla ilgi gösterdiği zaten biliniyor. Hatta solo yelken yarış tarihine ismini kazımış iki Fransız sporcu vardır. Bernard Motiessier ve Eric Tabarly. Motiessier hem sporcu hem de çok sevilen bir yazardır. Tabarly ise teknik konularda solo denizciliğe birçok yenilik getirmiş bir sporcudur. Fransızlar dışında yarışmalara İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerden de sporcular katılır.
Yarışma Güzergahı
Dünya turu görünümlü yarışma, Fransa’da Les Sables D’olonne adında, Atlantik Okyanusu üzerinde bir sahil kasabasından başlıyor. Yarışmacılar rotalarına güneyde Kanarya Adaları’ndan devam ediyor. Devamında Ümit Burnu’ndan geçerek güney okyanusuna iniyorlar. 45 km uzunluğundaki Heard Adası’nın kuzeyinden, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın güneyinden geçmek şartıyla, Antarktika’nın çevresini dönüp, Güney Amerika’nın en güney uç noktası kabul edilen Cape Horn’a gedikten sonra rota başladıkları noktada son buluyor.
Atlantik Okyanus’unda var olan akıntılar ve rüzgarlar sayesinde yolculuk diğer okyanuslara göre daha kolaydır. Yolculuk sırasında önemli olan gemi trafiğine dikkat etmektir. Yarışın en zor kısmı; 40 derece güney enlemi ile 50 derece kuzey enlemleri arasında bulunan Kükreyen Kırklar adı verilen bölge geçer. Aşırı şiddetli rüzgarlar görüldüğü için buraya “Kükreyen Kırklar” adı veriliyor.
Yarışın rekoru 78 gün ile Fransız yelkenci François Gabart’da bulunuyor. Bu dönemki yarış öylesine zorlu ki can kaybı da dahil olmak üzere bir sürü sarsıcı olay yaşanıyor. Özellikle 1996 – 97 yılı yarışlarını konu edinen “Tanrı’nın Terk Ettiği Deniz” (Godforsaken Sea) isimli bir kitap bile bulunuyor.
Vendée Globe 2008 – 2009’da start alan tekne sayısı 30 iken bitiren tekne sayısı 11 oldu. Bu nedenle yarışmacılar, karşılaşılacak durumlarla başa çıkabileceklerini göstermek adına, yarışa katıldıkları tekneyle birlikte önceki açık deniz deneyimlerini yarış komitesine sunmak zorundalar.
2016 -2017 yarışları 6 Kasım günü start aldı. Fransız Armel Le Cleac’h rekor kırarak birinci bitirdi. Fransız sporcu, bitiş çizgisine 74 gün 3 saat 35 dakika sonra ulaştı. 2009 ve 2013 yıllarında bu yarışı ikinci bitiren tecrübeli yelkenci, zafere ulaşan 9’uncu Fransız olarak tarihe geçti. 2013’te kırılan rekoru 4 gün daha geliştirmeyi başardı. Yarışmacı ailesini 2.5 ay sonra tekrar gördü.