Tekne Tatili İçin Güvenlik Önlemleri
Koronavirüs ile birlikte tatil alışkanlıklarımız değişti. Artık denize girmek, güneşlenmek gibi eylemler için sahile gitmek yerine tekne kiralayıp mavi yolculuğa çıkmak ve böylece sağlıklı tatil yapmak daha cazip geliyor. Ancak tekne tatili hassas bir konu. Çünkü tekne tatili kara tatiline benzemez. Su üzerindeyken daima tetikte ve gelebilecek tehlikelere açık olunmalıdır. Daha iyi bir tekne tatili için sıkı güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Güvenlik Önlemleri
Alınacak önlemler teknede bazı eşyaların bulunmasıyla başlar. Bunların en başında can yeleği gelir. Özellikle çocuklu ailelerin çıktığı tatiller için can yeleği olmazsa olmazdır. Çocuklar teknenin açık kısımlarında dolaşırken can yeleği giymeleri onların güvenliğini sağlar. Kara taşıtlarında olduğu gibi yelkenli teknelerde de ilkyardım çantasının bulunması gerekir. İlk yardım çantası başlı başına bir önlem sayılabilir.
Bir diğer olmazsa olmaz güvenlik önlemi ise uluslararası tehlike sinyallerini bilmek. Herhangi bir tehlike ile karşılaşıldığı zaman bunu haber verebilmek, yardım istemek için evrensel simgeleri bilmek hayat kurtarıcı niteliktedir. Evrensel simgeler içinde bulunan manuel korna, işaret fişekleri vb. araçlar da teknede bulunmalıdır.
Tekne yaşamı istifçiliğe fazla izin vermese de mümkün olduğunca hava şartlarına bağlı olarak yedek kıyafetler de bulundurmak gereklidir. Mavi yolculukta her şey hava şartlarına ve denizin durumuna göre değişir. Meydana gelecek kazaları o an önlemek mümkün olmasa bile, sonrasında oluşacak şartlara uyum sağlamak için yedek kıyafetlere ihtiyaç vardır.
Tehlike anında, sonrasında ya da gece seyrinde kullanmak için fener teknede bulunmalı, fenerin pillerinin dolu olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
Yangın battaniyesi de olmazsa olmazlar listesinde yer alır. Ancak tecrübeli denizciler yangın battaniyesinin teknedeki konumunun kuzine yakını olması gerektiğini belirtiyor.
Teknede yeterli yiyecek ve içeceğin olduğundan emin olunmalıdır. Gıda stoklarının durumu olası bir tehlikede ve sonrasında hayatta kalmayı, bir süre de olsa dayanabilmeyi sağlar.
Mide bulantısı, baş dönmesi veya herhangi bir rahatsızlığı önlemek, sağlık konusunda da güvende olabilmek için yeterli ilaçların bulunduğu ecza dolabı teknede olmalıdır.
Teknenin teknik gereklilikleri için de yedek parça veya donanımın da sağlaması yapılmalıdır.
Bütün bunların dışında oluşturulan rotaya ve seyahat planına göre yakıt deposunun dolu olması en önemlisidir.